Zelfbeeld is het beeld dat iemand van zichzelf heeft en op grond waarvan hij/zij over zichzelf oordeelt. Ideeën die anderen over iemand hebben, tellen daarin mee. Problemen met het zelfbeeld kan tot onzekerheid leiden. Als dat te ver doorslaat, schaadt dit het zelfvertrouwen.

Een kind durft bijvoorbeeld steeds minder en gaat vermijdingsgedrag vertonen. Dat leidt vaak tot faalangst. Gevolg daarvan is weer dat het zelfbeeld steeds minder wordt. Er ontstaat een vicieuze cirkel waaruit het moeilijk ontsnappen is.

Naast een beweegspel als Bal-A-Vis-X en materialen als o.a. het Coole Kikkerspel en Kwaliteitenspel kan ook de methodiek Teken je gesprek worden ingezet.  


Teken je gesprek

De methode “Teken je gesprek” maakt letterlijk zichtbaar waar knelpunten en/of problemen zitten. Het gesprek wordt met symbolen, kleuren en beschrijvingen nauwkeurig getekend. De gesprekstekening helpt om van het probleem via helpende gedachten naar een eigen oplossing te komen. Daarna worden de kwaliteiten en vaardigheden die daarvoor nodig zijn in kaart gebracht en geoefend. Teken je gesprek is een krachtige methode om zèlf tot inzichten en oplossingen te komen. Dat geeft een boost aan het zelfvertrouwen!