Het trainen van het werkgeheugen is zinvol. Het volgen van instructies lukt beter en je kunt je beter concentreren. Ook heeft het een positief effect op het oplossen van problemen bij taal en rekenen.

Het werkgeheugen is een soort kladblaadje in je hoofd. Je kunt even wat opschrijven en onthouden terwijl je nadenkt. Het werkgeheugen zorgt er voor dat je door kunt blijven werken en toch kunt onthouden wat je moest onthouden.

Het werkgeheugen gebruik je bij heel veel dingen, bijvoorbeeld:

  • Lezen, begrijpen en onthouden wat je net gelezen hebt
  • Instructies onthouden en onthouden wat je daarna ook al weer moet doen
  • Door kunnen werken als je in de gaten hebt dat je afdwaalt
  • Door kunnen werken omdat je de uitleg nog onthouden hebt
  • Je niet laten afleiden door gefriemel naast je.
  • Enz. enz.

Geheugenstrategieën

Daarnaast kan het aanleren van geheugenstrategieën handig zijn als het niet altijd lukt om informatie uit het korte- en/of langetermijngeheugen op te halen. De strategieën helpen om de leerstof beter te onthouden en zo het geheugenvermogen zo goed mogelijk te gebruiken.

Spelenderwijs het (werk)geheugen trainen

Bewegen is leren. Alleen daarom al is het geweldig om de (werk)geheugentraining te koppelen aan beweegspelletjes! Ook heel veel gezelschapspelletjes zijn geschikt om het werkgeheugen te trainen.  Denk bijvoorbeeld aan iets als “Ik ga op reis en neem mee..……” En het kan overal en altijd! Plezier staat voorop. Wat is leuker dan samen spelen!

Bal-A-Vis-X

Een fantastische manier om het (werk)geheugen te trainen is Bal-A-Vis-X. Dit beweegprogramma laat de linker- en rechterhersenhelft, de ogen, oren, handen en voeten ritmisch met elkaar samenwerken. Dit stimuleert niet alleen het werkgeheugen, maar het draagt ook bij aan een goed lichaamsbesef,  balans, evenwicht en motoriek. Bal-A-Vis-X verbetert tegelijkertijd de oog-volgbeweging, oogsamenwerking en oog-hand coördinatie, het optimaliseert de visuele en auditieve verwerking, bevordert de lateralisatie en het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht.

Computer

Het werkgeheugen kan ook worden getraind met een computerprogramma. Als daar de voorkeur naar uitgaat is het programma Jungle Memory een goede keus.

De training Jungle Memory duurt 8 weken en vraagt 4 dagen in de week, ongeveer 10 a 20 minuten per dag. Via Internet kan op afstand worden meegekeken. Het trainingsprogramma Jungle Memory kan ook worden gecombineerd met een RT-behandeling.

Alleen door LerendBrein opgeleide coaches mogen zich ‘Jungle Memory Coach’ noemen.
Bekijk de demo: https://www.youtube.com/watch?v=G7nAuI_jvug